RECEPTEN

Recept: Healthy Lemon Cheesecake

Het nieuwe jaar begint (voor mij) vaak met goede voornemens om weer wat gezonder te leven. Meer te sporten en verantwoord te eten. Met Flair zijn we afgelopen maandag gestart met de ‘Fit & Gezond’-challenge om de nodige kilootjes te verliezen. Voor mij werkt het eten van minder koolhydraten heel goed, dus ik weet wat me te doen staat! ;)

Omdat ik voor de afsluiting van de giveaway party toch graag een taart wilde maken koos ik voor een ‘healthy’ taart. De lemon cheesecake die ik maakte is Voedselzandloper-proof en gebaseerd op het recept uit het Voedselzandloper-kookboek van Pauline. Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had paste ik het recept hier en daar iets aan. En oh, wat was het lekker! Natuurlijk moet je dit niet elke dag eten, maar als je ‘gezond’ wil genieten doe het dan alsjeblieft met deze heerlijke taart die ook nog eens heel makkelijk te maken is. Lees snel verder voor het recept!

Bij mij stond deze taart al een tijdje op mijn ‘to-make’-lijstje. Maar omdat ik niet in het bezit was van een keukenmachine of staafmixer kwam het er niet van. Nu ik eindelijk een staafmixer heb (wauw, dat ik die niet eerder heb gekocht. Wat een uitvinding! ;)) kon ik eindelijk deze taart maken. Ik denk alleen niet dat dit de laatste keer is. De zoete bodem van dadels en noten en het heerlijke zachte frisse van de citroen en roomkaas is een superlekkere combi. Goed, op naar het recept!

Healthy Lemon Cheesecake

Dit heb je nodig:

 • 100 g rauwe cashewnoten
 • 150 g dadels zonder pit
 • 1 citroen
 • 250 g ricotta
 • 100 g monchou (of andere roomkaas)
 • 100 g magere kwark
 • 2 blaadjes gelatine of 2 tl agar agar
 • 3 druppels vloeibare stevia (of 50 g kokosbloesemsuiker)
 • een springvorm van 16 cm doorsnede
 • een staafmixer of keukenmachine

Zo maak je het:

Week de cashewnoten een uurtje in water. Gooi hierna het water weg en doe ze samen met de dadels in de keukenmachine of maak ze fijn met de staafmixer. Bekleed een bakvorm met bakpapier en vet de bodem in met een drupje olijfolie. Verdeel het dadel-notenmengsel over de bodem en druk het goed aan met je handen. Strijk de laag daarna glad met een lepel en plaats de vorm in de koelkast.

Tip: heb je nog wat dadel-notenmengsel over? Maak er snackballetjes van! Rol het mengsel tussen je handen tot balletjes en rol ze even door wat kokos. Lekker!

Week de blaadjes gelatine in een kommetje koud water. Rasp de gele schil van de citroen met een fijne rasp en zet dit apart. Pers nu de citroen uit en verwarm het sap al roerend in een pannetje. Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg toe aan het verwarmde citroensap (voor een iets zoetere taart kun je wat stevia of kokosbloesemsuiker toevoegen) of als je agar agar gebruikt kun je het nu toevoegen. Breng aan de kook tot er een gelei ontstaat en laat daarna afkoelen.

Roer de roomkaas met de stevia (of kokosbloesemsuiker), de kwark en het citroenrasp in een kom los. Voeg hier de citroengelei aan toe en roer tot het een glad mengsel is zonder klontjes. Spatel ten slotte de ricotta door het mengsel.

Verdeel het mengsel over de vorm en plaats de vorm terug in de koelkast. Laat de cheesecake voor ongeveer 4 uur opstijven in de koelkast voor je ‘m serveert.

Enjoy!

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Swaen
  21 januari 2015

  Ooh dit klinkt lekker. Ik ben gek op dadels, grappig dat dat als bodem wordt gebruikt!

 • Reageren
  Anouk
  21 januari 2015

  Oh wat ziet ie er heerlijk uit!! Echt om van te genieten

 • Reageren
  Margot
  21 januari 2015

  Wat lekker! Ik ben gek een een goed stuk cheesecake!

 • Reageren
  Pauline
  21 januari 2015

  Lijkt me heerlijk dit! Leuk recept :-).

  Liefs,
  Pauline

 • Reageren
  Dina
  21 januari 2015

  Ja haaaaallloooo, nu krijg ik dus zo’n ik-moet-nu-taart-hebben-bui. Het ziet er heerlijk uit!

 • Reageren
  Berdien
  21 januari 2015

  Dat klinkt top ( en ziet er top uit)! En een stuk ‘gezonder’ dan een gemiddelde cheesecake met 10 pakjes monchou ;-)) om over alle suiker die er in gaat nog maar te zwijgen. Ik ga hem proberen!!

 • Reageren
  Dita
  21 januari 2015

  Oeh klinkt heerlijk!

 • Reageren
  Caroline
  21 januari 2015

  Jum!

 • Reageren
  Marjon
  22 januari 2015

  Lijkt me heerlijk!!! Ga het komend weekend gelijk maken☺

 • Reageren
  Janneke | Brom & Co.
  22 januari 2015

  Dit ziet er wel echt heel lekker uit! En dat kleine slingertje is zo lief!

 • Reageren
  Elbrich
  24 januari 2015

  Oehh leuk! Heb ‘m even opgeslagen!

 • Reageren
  Mylene
  24 januari 2015

  En healthy en lemon en cheesecake. Love it!!

 • Reageren
  Vijf favorieten blogpost #2 | a new girls blog
  25 januari 2015

  […] lemon cheesecake van Blog.mliees.com Taart, taart en nog eens taart. Lekker! Je mag mij best wakker maken voor een lekker stukje taart. En […]

 • Reageren
  Angelina
  25 januari 2015

  Dit ziet er heerlijk uit!! Schattig slingertje ook :))

 • Reageren
  Monday Moodboard #15: start somewhere. » blog.mliees.com
  26 januari 2015

  […] delen! Ook maken we allemaal iets lekkers en een keer raden wat ik maak… Juist, de heerlijke healthy lemon cheesecake! Ik ben ook erg benieuwd wat mijn collega’s in petto hebben. Dat wordt een dagje geen […]

 • Reageren
  LNNK
  28 januari 2015

  Dit recept klinkt erg lekker. Ik heb zelf nog een recept liggen voor een vegan versie die ik nog wil proberen :)

 • Reageren
  Lieke
  1 februari 2015

  Ziet er heerlijk uit! Jammer dat ik geen zuivel kan hebben

 • Reageren
  Marina
  6 april 2016

  Wil de taart nu gaan maken, maar mogen het ook gewone cashewnoten zijn? Ik heb alles in huis behalve rauwe cashewnoten. Wat is het verschil tussen rauwe en gewone ongezouten cashewnoten?

 • Laat een reactie achter

  Scroll Up