EROPUIT REIZEN

Citytrip Marrakech

Marrakech29kopie

Op zo’n 4 uur vliegen van Amsterdam ligt de ‘rode stad’ van Marokko: Marrakech. Afgelopen week was ik samen met zuslief vijf dagen in deze stad van souks, rode muren – vandaar de bijnaam, moskeeën en handelaars. Het bezoek aan Marrakech was een heel bijzondere ervaring! In deze blogpost deel ik mijn mooiste foto’s, vertel ik je alles over onze belevenissen en geef ik je wat tips voor als je zelf een bezoekje wilt brengen aan de koningsstad van Marokko.

Marrakech riadMarrakech53

Reis & verblijf

Wij vlogen met Transavia vanaf Schiphol naar de luchthaven van Marrakech. De vlucht is prima te doen, ik vond het nét niet te lang en prima voor als je een paar dagen weg gaat. Op de luchthaven kwamen we in contact met een Marokkaan die in Nederland woont en opgehaald zou worden door zijn vrouw. Hij bood ons een lift aan naar het centrum. Dat was erg fijn want we hadden ons niet echt voorbereid op het feit dat we op het vliegveld niet konden pinnen en er een taxi zouden moeten nemen. Tip: regel met je hotel of riad dat je opgehaald wordt. Het was heel fijn dat zij ons afzetten bij het centrum, ze legden ook uit hoe de stad in elkaar zat en wat we konden verwachten. Het verkeer in Marokko is lekker chaotisch. Overal rijden auto’s, veel taxi’s en nog meer brommertjes. Ook steekt men er zomaar de weg over. Na een chaotische rit regelde onze ‘taxi’ iemand die met ons mee liep naar onze verblijfplaats, onze riad. Een riad is een traditioneel Marrokaans huis met een binnenplaats en daaromheen verschillende kamers die allemaal uitkomen op deze binnentuin. Onze riad boekten we via Booking.com en lag in de medina, in de wijk Bab El Khmiss. Een plek in het oude centrum van Marrakech, maar niet echt een heel mooie wijk, het was een wat armer gedeelte en we moesten zo’n twintig minuten lopen voor we écht in het centrum waren.

Marrakech19Marrakech54

De stad & toeristische trekpleisters

Op de eerste dag, nadat we even waren bijgekomen met een kopje verse muntthee (mét heel veel suiker!) en onze spullen op de kamer hadden geïnstalleerd gingen we de deur uit. Op naar het centrum. Het eerst wat ons opviel was de chaos op straat: uit alle hoekjes en gaten kwamen mensen, brommertjes en wagentjes met ezels. Even keken we elkaar aan: ‘wat doen we hier?’ We vroegen ons even af hoe we het vijf dagen vol zouden houden in deze drukte. Dat kwam gelukkig helemaal goed! We wenden snel aan de chaos en leerden dat we zelf vooral lekker rustig moesten blijven. We hebben tijdens onze trip de meeste toeristische trekpleisters – die je in alle boekjes terug vindt – bezocht. Wat mij betreft zijn dit de echte aanraders:

 1. Souks

Voor vertrek werd ik al gewaarschuwd: ‘Neem een lege koffer mee! Je komt met een volle koffer thuis.’ Ik ben blij dat ik dat advies heb opgevolgd want in Marrakech kunt je heel goed (interieur)shoppen. In de medina, het oude centrum van Marrakech vind je de souks. Je ontkomt er eigenlijk niet aan. In deze kleurrijke, overdekte marktjes kun je van alles kopen. Van kruiden tot leren tassen en van schoenen tot mooi aardewerk en noten en dadels. De verkopers proberen je allemaal te verleiden om hun winkeltje te bekijken en het is er heel normaal om te onderhandelen over de prijs je die je wilt betalen. De eerste dag lukte ons dat nog niet zo goed en op de laatste dag waren we ‘keihard’ in de onderhandeling. Wel realiseerde ik me dat wat je voor alles betaalt voor ons niet veel is, maar wel is waar de bevolking het hier van moet hebben. Dus blijf realistisch in je onderhandeling. Je bent nu eenmaal geen local en betaalt dus echt wat meer als toerist. Dat vond ik geen probleem! Vaak vonden de verkopers het heel leuk als je interesse had in hun producten.

Marrakech46Marrakech22Marrakech52

 1. Plein Jeema el Fna

Op het grote centrale plein van Marrakech Jeema el Fna, door de locals ‘the square’ genoemd, vind je ook allerlei kraampjes. Overdag staan er rijtjes met kramen waar je voor een kleine prijs de lekkerste verse fruitsapjes kunt kopen. Voor een glas versgeperste jus d’orange betaal je omgerekend nog minder dan veertig cent! Tip: vraag wel even of ze de suiker achterwege willen laten! ;) Als de avond valt verandert het plein in één grote gaarkeuken. Overal ruik je de lekkerste geuren van gegrild vlees en stoofpotjes. Je kunt dan bij een van de kraampjes aanschuiven aan een van de grote picknicktafels. Alle werknemers proberen je echt naar hun kraampje te lokken, wij werden met luid applaus ontvangen, erg grappig! Tip: let wel goed op dat je zelf de gerechtjes kiest van de menukaart. Je kunt er spiesjes met gegrild vlees, salade, brood, couscous en traditionele Marokkaanse tajine bestellen. Het kost allemaal niet veel maar als je zegt ‘doe maar wat’, dan is het uiteindelijk nog een flinke rekening.

Marrakech06

Marrakech05

 1. Bahia Paleis

Het Bahia Paleis staat vooral bekend om de prachtige architectuur. Hier vind je ademloos mooie tegeltjes en prachtig houtsnijwerk, een groot plein en talloze kamers die allemaal even mooi zijn. Dit paleis werd eind negentiende eeuw gebouwd door grootvizier Bah Ahmed ben Moussa voor zijn vier echtgenotes, zijn vierentwintig concubines (maîtresses) en zijn enorme kinderschare. Heel indrukwekkend en een fijne rustige plek. Wij zaten er een tijdje gewoon heerlijk op een van de stoepjes op het zonnige plein.

Marrakech12Marrakech47

 1. Hammam

Een must do wat mij betreft als je een bezoekje brengt aan Marokko: een echte hammambehandeling. De eigenaar van onze riad reserveerde voor ons een hammam en massage bij Medina Spa. Een wat moderne versie van een badhuis. De hammam was heerlijk! We werden in een privéruimte van top tot teen gewassen en gescrubt tot onze huid tintelde en zo zacht was als een babyhuidje. Het meisje dat de hammam uitvoerde was heel lief en deskundig en het was een heel leuke ervaring. Daarna kregen we een fijne ontspannen massage met arganolie en waren we helemaal zen! Je hebt in Marrakech veel verschillende badhuizen en spa’s waar je terecht kunt voor een hammambehandeling. Er zit nogal wat verschil in prijs, voor een traditioneel badhuis betaal je zo’n twee euro voor de entree en dan moet je verder alles zelf doen en wij waren voor een tweepersoonsarrangement ongeveer vijftig euro kwijt.

Marrakech16Marrakech30

 1. Koranschool Medersa Ben Youssef

Deze koranschool werd in de veertiende eeuw gebouwd en is prachtig vanwege de mooie architectuur, de kleurrijke tegeltjes en het verfijnde houtsnijwerk. Hier móet je een foto maken van je voetjes op de prachtig betegelde vloer.

Marrakech08Marrakech09

 1. Jardin Marjorelle

In het wat nieuwere gedeelte van de stad, buiten de muren van de medina vind je Jardin Majorelle. Een kleurrijke botanische tuin ontworpen door fransman Jacques Majorelle. De tuin is vanaf 1980 in bezit geweest van modeontwerper Yves Saint Laurent en je vindt in de tuin ook een gedenkplaats voor de inmiddels overleden ontwerper. De kleuren en planten in de tuin zijn heel indrukwekkend en ook zeer fotogeniek! Ik bleef hier maar foto’s maken. De close-up van de cactus wil ik laten afdrukken en een mooie plek geven in ons interieur. In de tuin is een museum met een collectie aan originele berberkleding en andere items uit de berbercultuur. Dichtbij de tuin vind je nog een leuke conceptstore: 33 Rue Majorelle. Hier vind je zowel sieraden, kleding als mooi servies en glaswerk. Vanaf Jardin Majorelle loop je gemakkelijk, langs de grote weg, naar het nieuwe gedeelte van de stad, Gueliz, waar je wat grotere modeketens als Zara vindt.

Marrakech35kopieMarrakech51Marrakech36kopieMarrakech50Marrakech40

 1. Ensemble Artisinal

Bij toeval ontdekten we dit rustige ‘winkelcentrum’, een eindje lopen vanaf het Jeema el Fna plein. Het complex is als een klein, rustig dorpje, waar je verschillende winkeltjes vindt waar ambachtslieden aan het werk zijn. Zo zagen we een man een prachtig kleed weven en werden ter plekke leren tassen gemaakt. Je kunt hier ook de producten kopen. Het fijne is dat hier vaste prijzen gelden en je dus niet hoeft te onderhandelen. Fijn als je het afdingen even zat bent! De prijzen liggen hier wel wat hoger dan in de souks, maar nog steeds is alles er erg betaalbaar. Ik scoorde er twee leren portemonneetjes en een handgeweven kussen. Er is ook een klein terras waar je terecht kunt voor een drankje.

Marrakech49Marrakech43 

Eten & drinken: hotspots

In Marokko kun je heerlijk eten! Hét traditionele gerecht dat je op elke menukaart terug vindt is de tajine – een kruidig stoofpotje. Je hebt verschillende variaties: met kip, met gehaktballetjes, vega of met mals lamsvlees. Ook de heerlijke linzensoep ‘harrira’ vind je op veel kaarten terug. Ik vertelde al dat je op het grote plein Jeema el Fna ’s avonds voor een klein prijsje heerlijk kunt eten. Maar er zijn ook veel restaurantjes aan het plein waar je terecht kunt voor een traditionele, of minder traditionele, Marokkaanse maaltijd. Het leuke aan de restaurantjes rondom het plein is dat de meeste beschikken over een dakterras dat je prachtig uitzicht geeft over het plein waar zoveel te zien is. Bestel een kannetje Marokkaanse muntthee en geniet van het uitzicht. Ook in medina en tussen de soeks vind je leuke restaurantjes. Dit waren onze favorieten:

 1. Café des Épices

Ons lievelingsplekje in de medina. Hier kwamen we de tweede dag en daarna nog een paar keer terug. Het café ligt aan een druk pleintje en je kunt er plaats nemen op het terras, op de eerste verdieping en op het dakterras. Wij deden het laatste. Boven namen we plaats op een lekker bankje onder een parasol en keken we uit het plein. Hier eet je simpele en niet al te dure Marokkaanse, maar ook wat meer westerse gerechten. Wij kozen voor een tajine met groenten en de linzensoep. Op onze laatste dag hebben we hier nog wat uurtjes doorgebracht in het zonnetje met een boekje. Het fijne aan Marokko is dat je hier (als vrouw), anders dan in Nederland, gewoon heerlijk kunt blijven zitten zonder dat je per se iets hoeft te bestellen. We bestelden dus een fles water en genoten heerlijk van het zonnetje en de rust in de drukke stad.

75, Rahba Lakdima. Marrakech Medina

Marrakech 46

 1. NO | MAD

Een wat duurder, maar heel stijlvol ingericht restaurant bestaande uit drie verschillende lagen. Je kunt hier binnen, op het balkon of op het dakterras plaatsnemen. De gerechtjes zijn er wat prijzig, maar wel heel lekker! Een fijne en rustige plek te midden van de chaos! Bij de ingang van het restaurant vind je ook het winkeltje Chabi Chic. Hier koop je geweldig mooi Marrokaans aardewerk, theeglaasjes en meer moois. Anders dan in de souks hanteren ze hier vaste, ietwat hoge, prijzen. Maar de spullen die ze er verkopen zijn dan ook gewoonweg prachtig!

1, Derb Aarjan. Marrakech Médina

Marrakech48

 1. Terrasse des Épices

Dit restaurant zit een beetje verstopt, op een dakterras bovenop de souks. Het is er heel sfeervol ingericht en vooral ’s avonds een prachtige plek als het kaarslicht aan gaat. Wij aten hier een heerlijke traditionele Marokkaanse tajine met lamsvlees. Neem hier ook zeker een dessert, de chocoladetaart was zó lekker dat zuslief het er de dag erna nog steeds over had! ;)

15, souk Cherifia. Sidi Abdelaziz.

Marrakech34

Magisch Marrakech   

Hoewel we op de eerste dag nog dachten dat we het nooit vijf dagen vol zouden houden in Marrakech, kan ik nu zeggen dat de stad mijn hart heeft gestolen. De stad is écht zo mooi en magisch als de foto’s op die ik van te voren zag op Pinterest doen vermoeden. De kleuren, de tegeltjes, de mensen, alles is even bijzonder. Hoewel ik het best even spannend vond om samen met mijn zusje de stad te bezoeken heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Wel vond ik de aandacht van alle mannen – hoe aardig bedoeld ook – soms wel wat te veel van het goede. De eerste dag is het vleiend als je gezegd wordt dat je een mooi figuur en mooie billen hebt maar als werkelijk alle mannen er elke dag wat van zeggen voel je je toch wat opgelaten en ongemakkelijk! Ik ga dus nog even flink op dieet voor ik weer naar Marokko ga, want dat ik nog eens wil gaan staat vast. We hebben nu nog maar zo’n relatief klein stukje van het land gezien, dat smaakt naar meer én dan neem ik écht een lege koffer mee! ;)

Marrakech03

10 reacties

 • Reageren
  Stefanie
  14 maart 2016

  Wauw wat een prachtige, kleurrijke en sfeervolle foto’s! Marrakech leek me altijd al heel mooi, maar gaat nu zeker op mijn ‘to travel list’. En die lege koffer is zo te zien ook méér dan welkom!

 • Reageren
  Petra
  14 maart 2016

  Wauw! Super mooie foto’s!
  Marrakesh is toegevoegd op m’n bucketlist ;)

 • Reageren
  Carla
  14 maart 2016

  Wat heerlijk om Marrakech via jouw foto’s en verhaal weer eens terug te zien. Het is absoluut een mooie stad (en de rest van het land ook!)

 • Reageren
  Angelina
  14 maart 2016

  Leuk om jouw ervaringen te lezen. Prachtige foto’s heb je ook weer gemaakt meid, ziet er super uit! :)

 • Reageren
  sigrid
  15 maart 2016

  Ik wil hier zo graag eens heen! De foto’s die je hebt gemaakt zijn ook allemaal zo kleurrijk, gaaf hoor!

 • Reageren
  Rensina Steursma
  15 maart 2016

  Wauw wat een heerlijke en prachtige foto’s!
  Ik heb zin om meteen mijn koffer te pakken en op reis te gaan.
  Marrakecht is zeker op mijn travel lijstje gekomen :)

 • Reageren
  Ageeth Mooij
  15 maart 2016

  Wat mooi!

 • Reageren
  Lia
  17 maart 2016

  Prachtige foto’s Marlies! Mooie stad lijkt me. Erg leuk je verhaal te lezen!

 • Reageren
  Babette | StudioBabsie
  18 maart 2016

  Wauw wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Kende hiervoor het land helemaal niet zo goed, maar door deze foto’s krijg ik ook helemaal zin om er een keer heen te gaan, alles te zien en vooral inspiratie op te doen!

 • Reageren
  Rianne
  20 maart 2016

  Aaaaah al die foto’s, ik word er helemaal vrolijk van!

 • Laat een reactie achter

  Scroll Up